Yılbaşı Gecesi Diyeti
Cuma Ocak 02, 2009 5:35 am
Yılbaşı Gecesi
Diyeti
Yılbaşı gecesi, yeni bir yıla girmenin getirdiği heyecan ve mutlulukla
yemeği ve içkiyi fazla kaçıranların, ertesi gün yediklerine dikkat
etmeleri gerektiği bildirildi.
Aile hekimliği uzmanı Dr. Ender Saraç, yılbaşı gecesi çoğu insanın ya
eğlence yerlerine giderek ya da evlerinde yiyip içerek yeni bir yıla
girmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Gece boyunca fazla yemek yenilmesi veya içki tüketilmesi nedeniyle birçok
insanın yeni yılın ilk gününe pek de iyi başlayamadığını ifade eden Saraç,
güne baş ağrısı ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklarla giren
“yeniyılzedelere” bazı önerilerde bulundu.
Saraç, normalde daha erken yatmaya ve hafif yemeye alışkın olan kişiler
için yılbaşı sabahının bir kabusa dönüşebileceğini ifade ederek, “Eğer
gece alkol alındıysa, enginar hapları ve ılık ballı suyla karaciğer
kuvvetlendirilebilir. Tekrar alkol alınması ise büyük bir hata olacaktır”
dedi.
Karaciğer ve sindirim sisteminin dinlenmesinin büyük önem taşıdığını
vurgulayan Saraç, yeni yılın ilk gününde özellikle alkole bağlı baş
ağrısından yakınanların “Çuha çiçeği yağı” hapı almalarının faydalı
olacağını belirterek “Bu haplar, baş ağrısını azaltacaktır. Aslında bu
haplar alkol tüketiminden sonra gece yatarken alınırsa, ertesi gün daha
rahat ve baş ağrısız veya daha az bir baş ağrısıyla kalkılır” diye
konuştu.
Saraç, yılbaşı gecesi alkolü, yemeği, mezeleri, tatlıyı fazla
kaçıranların ertesi gün ağır yağlı ve kızartmalardan, alkolden, gereksiz
kimyasal ilaçlardan, sigaradan, asitli içeceklerden, aşırı ve ağır
tatlılardan kaçınması gerektiğine dikkati çekti.
Özellikle zerdeçalın, alkol alan kişilerde karaciğerden toksin atılması
için oldukça yararlı olduğuna değinen Saraç,
“Eğer bir gün önce karaciğeri hırpalayacak şekilde ağır yemek
yenildiyse veya fazla
alkol tüketildiyse daha sonraki gün aralıklı olarak 2-3 kahve kaşığı toz
zerdeçal, balla karıştırılıp macun gibi yutulmalı. Balla zerdeçal
karışımı, karaciğerin toksin atmasını ve kendini temizlemesine yardımcı
olur” dedi.
YARARLI BAHARATLAR
Yeni yılın ilk gününde yemeklerle birlikte bol nane, dereotu, kekik ve
tarçın tüketilmesinin de yararlı olacağını anlatan Saraç, şunları
kaydetti: “Yılbaşı gecesinin ertesinde fazla miktarda kırmızı pul biber,
tuz ve ekşi tüketilmemeli. Önemli olan arada bir abartarak eğlenilse,
yenilse ve içilse de bu durumu bir alışkanlık haline getirmemek ve bir
sonraki gün bedeni rahatlatmaktır. Yoksa her zaman insanın aralarda
yiyecek ve içecek kaçamakları yapmaya ihtiyacı vardır. Önemli olan dengeyi
bozmamaktır. Çünkü denge bozulursa zamanla hastalıkların önü açılmış
olur.”
“GECEDEN KALANLARA” BESLENME LİSTESİ
Dr. Ender Saraç, “Geceden kalanlara” 1 Ocak 2006'da şu diyeti önerdi:
Sabah: 1 bardak ılık ballı limonlu su (1 tatlı kaşığı bal, 10 damla limon
ve 1 bardak su)
Öğle: 1 kase sebze çorbası (havuç, patates, maydanoz, ıspanak, kereviz ve
zeytinyağlı) artı bir dilim tam buğday ekmeği ve bir kase cacık
2 saat sonra: Bir kase kayısı ve kuru üzümlü komposto, yanında 4 adet
yulaflı bisküvi
Akşam: Sulu sebzeli tavuk yemeği, yanında bir porsiyon patates püresi.
Gece: 1 elma, 4-5 adet ceviz içi.
Gün boyunca bol ılık veya sıcak su içilmeli. Bedenin kendisini temizlemesi
için en iyi seçenek sıcak sudur. Eğer midedeki aşırı gazdan yakınılıyorsa
rezene çayı, baş ağrısı varsa nane, papatya çayı, hala aalkolün etkisi
geçmemişse veya yenilenler midede duruyorsa yeşil çay, rezene, zencefil
çayı, kırıklık, soğuk algınlığı hissi varsa zencefil ve kuşburnu çayı
yararlı olur.”
Kaynak : Hürriyet
Diyeti
Yılbaşı gecesi, yeni bir yıla girmenin getirdiği heyecan ve mutlulukla
yemeği ve içkiyi fazla kaçıranların, ertesi gün yediklerine dikkat
etmeleri gerektiği bildirildi.
Aile hekimliği uzmanı Dr. Ender Saraç, yılbaşı gecesi çoğu insanın ya
eğlence yerlerine giderek ya da evlerinde yiyip içerek yeni bir yıla
girmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Gece boyunca fazla yemek yenilmesi veya içki tüketilmesi nedeniyle birçok
insanın yeni yılın ilk gününe pek de iyi başlayamadığını ifade eden Saraç,
güne baş ağrısı ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklarla giren
“yeniyılzedelere” bazı önerilerde bulundu.
Saraç, normalde daha erken yatmaya ve hafif yemeye alışkın olan kişiler
için yılbaşı sabahının bir kabusa dönüşebileceğini ifade ederek, “Eğer
gece alkol alındıysa, enginar hapları ve ılık ballı suyla karaciğer
kuvvetlendirilebilir. Tekrar alkol alınması ise büyük bir hata olacaktır”
dedi.
Karaciğer ve sindirim sisteminin dinlenmesinin büyük önem taşıdığını
vurgulayan Saraç, yeni yılın ilk gününde özellikle alkole bağlı baş
ağrısından yakınanların “Çuha çiçeği yağı” hapı almalarının faydalı
olacağını belirterek “Bu haplar, baş ağrısını azaltacaktır. Aslında bu
haplar alkol tüketiminden sonra gece yatarken alınırsa, ertesi gün daha
rahat ve baş ağrısız veya daha az bir baş ağrısıyla kalkılır” diye
konuştu.
Saraç, yılbaşı gecesi alkolü, yemeği, mezeleri, tatlıyı fazla
kaçıranların ertesi gün ağır yağlı ve kızartmalardan, alkolden, gereksiz
kimyasal ilaçlardan, sigaradan, asitli içeceklerden, aşırı ve ağır
tatlılardan kaçınması gerektiğine dikkati çekti.
Özellikle zerdeçalın, alkol alan kişilerde karaciğerden toksin atılması
için oldukça yararlı olduğuna değinen Saraç,
“Eğer bir gün önce karaciğeri hırpalayacak şekilde ağır yemek
yenildiyse veya fazla
alkol tüketildiyse daha sonraki gün aralıklı olarak 2-3 kahve kaşığı toz
zerdeçal, balla karıştırılıp macun gibi yutulmalı. Balla zerdeçal
karışımı, karaciğerin toksin atmasını ve kendini temizlemesine yardımcı
olur” dedi.
YARARLI BAHARATLAR
Yeni yılın ilk gününde yemeklerle birlikte bol nane, dereotu, kekik ve
tarçın tüketilmesinin de yararlı olacağını anlatan Saraç, şunları
kaydetti: “Yılbaşı gecesinin ertesinde fazla miktarda kırmızı pul biber,
tuz ve ekşi tüketilmemeli. Önemli olan arada bir abartarak eğlenilse,
yenilse ve içilse de bu durumu bir alışkanlık haline getirmemek ve bir
sonraki gün bedeni rahatlatmaktır. Yoksa her zaman insanın aralarda
yiyecek ve içecek kaçamakları yapmaya ihtiyacı vardır. Önemli olan dengeyi
bozmamaktır. Çünkü denge bozulursa zamanla hastalıkların önü açılmış
olur.”
“GECEDEN KALANLARA” BESLENME LİSTESİ
Dr. Ender Saraç, “Geceden kalanlara” 1 Ocak 2006'da şu diyeti önerdi:
Sabah: 1 bardak ılık ballı limonlu su (1 tatlı kaşığı bal, 10 damla limon
ve 1 bardak su)
Öğle: 1 kase sebze çorbası (havuç, patates, maydanoz, ıspanak, kereviz ve
zeytinyağlı) artı bir dilim tam buğday ekmeği ve bir kase cacık
2 saat sonra: Bir kase kayısı ve kuru üzümlü komposto, yanında 4 adet
yulaflı bisküvi
Akşam: Sulu sebzeli tavuk yemeği, yanında bir porsiyon patates püresi.
Gece: 1 elma, 4-5 adet ceviz içi.
Gün boyunca bol ılık veya sıcak su içilmeli. Bedenin kendisini temizlemesi
için en iyi seçenek sıcak sudur. Eğer midedeki aşırı gazdan yakınılıyorsa
rezene çayı, baş ağrısı varsa nane, papatya çayı, hala aalkolün etkisi
geçmemişse veya yenilenler midede duruyorsa yeşil çay, rezene, zencefil
çayı, kırıklık, soğuk algınlığı hissi varsa zencefil ve kuşburnu çayı
yararlı olur.”
Kaynak : Hürriyet
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz