Muradiye Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşağa gitmek
Detone
Detone

4 - 9 AYLIK BEBEK BESLENMESİ 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : 4 - 9 AYLIK BEBEK BESLENMESİ 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

4 - 9 AYLIK BEBEK BESLENMESİ Empty 4 - 9 AYLIK BEBEK BESLENMESİ

Cuma Ocak 02, 2009 4:10 am
4 - 9 AYLIK BEBEK BESLENMESİ


Yalnız
anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıdalara dördüncü aydan sonra
başlanır. 4-6 ay arasında anne sütüyle yeterli büyüme gelişme
sağlanıyorsa sadece anne sütüyle beslemeye devam edilir, bu durumda ek
gıdalara altıncı aydan sonra başlanır.


Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır.


Ek Gıdalar:

Çocuğun
ayına uygun büyüme ve gelişme sürecini destekleyen, değişik tatlarla
tanışmak suretiyle sonraki aylarda kolay yeme alışkanlığı kazandıran,
besleyici değeri yüksek ama allerji yapma niteliği az olan besinlerdir.
Meyve suyu veya meyve püresi, sebze çorbası veya sebze püresi,
muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta bebek
beslenmesinde önde gelen ek gıdalardır.


Ek gıdaları kaşık ya da bardakla veriniz.

Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk açken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz. Miktarı daima azdan başlayarak arttırınız.

Yeni
gıdaların allerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Bu nedenle aynı gün
içinde birden fazla yeni besin denemeyiniz. Şüpheli bir gıdayı
kestiğinizde belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz. Bir iki gün
sonra yeniden deneyiniz.


Bebeğinizin hoşlanmadığı önemli yiyecekleri zaman zaman yeniden deneyiniz.

Meyve Suyu:

Elma
ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı
miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Portakal ve
mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun olur.


Meyveler
iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir
tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna
başlandıktan bir iki hafta sonra püre halinde verilebilir. Meyve
sularına şeker eklenmemelidir!


Sebze Çorbası:

Meyve
suyuna başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere
patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır.
Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört
haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.


1. Hafta (sebze çorbası):
3-4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika
kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba
alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir.
Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.


2. Hafta (basit sebze püresi):
Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen
ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak
mamanın hazırlanması tamamlanır.


3. Hafta (karışık sebze püresi):
Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi
ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4
yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki
gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi ..
Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir
çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.


4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlattığım şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır.

Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir.

Muhallebi:

Sebze
püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam
(gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardağı süt, bir tatlı kaşığı
pirinç unu, 1 tatlı kaşığı toz şekerle yapılır. Soğuk sütün bir
kısmıyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir karıştırılarak
pişirilir. Ateşten indirmeye yakın şeker eklenir. İlk günlerde süt
sulandırılabilir.


Muhallebi,
kutu mamalarla da hazırlanabilir. Özellikle inek sütü proteinlerine
duyarlı olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su bardağı su 1
tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten
sonra içine 5-6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma
durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yıllarda süt çocukluğu döneminde
inek sütünün hiç kullanılmaması yönünde olan görüşler giderek ağırlık
kazanmaktadır.



Yoğurt:

Süt
kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. 1 litre süt
içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir,
yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcaklığını koruyabilecek
şekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi öğünü olarak verilir.


Kahvaltı:

Çocuk
altı ya da yedi ayını bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi
gıdalara iyice alıştıktan sonra kahvaltılara başlanır. Süt, beyaz
peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir.
Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma
ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir.
Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek
arttırılır. Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce
tercih edilmez. İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra
peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.


Yumurta:

Katı
olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından başlanıp
giderek arttırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bir
haftanın sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarısı yiyebilir. İyice
alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Yumurtanın
beyazının bir yaşında önce verilmesi genellikle tercih edilmez.


Tahıllı Çorbalar:

Mercimek,
yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze
çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları
öğretmek amacıyla verilebilir.


Köfte:

Sebze
çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından
baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 6. Aydan itibaren verilebilir.


Balık ve Tavuk:

Bebeğiniz
yedi sekiz aylık olduğunda kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle
öğününde tavuk ve kılçıksız balık eti verebilirsiniz.


Karaciğer:

Kuzu
ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır,
rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze
çorbalarıyla birlikte verilir.


Çay:

Çayın
besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici
değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol
açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.
Sayfa başına dön
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz